Domarpresentationer Goldenspecialen


Camilla Ährlund
Dömer Working Test

Vad roligt att jag fått den fina inbjudan att döma på Goldenspecialen! Det ska bli spännande att se era fina hundar. Jag heter Camilla Ährlund och har två labradorkillar, Pax och Tom. Har haft labbe sedan 2001 då min första kom in i mitt liv. Han var en riktig gentleman så mitt hjärta liksom fastnade för labben. Men jag är generalist vad gäller hundras, gillar alla arbetande hundar, främst jakthundar. Mina egna har jag främst för att få komma ut och vara med på jakter, ja, och för att de ska gosa med mig i soffan också. Emellanåt startar jag dem på tävlingar och prov. Mest för att utmana oss i träningen för att få en fin höst. En bra, stark och lydig jakthund gör det så mycket roligare en solig jaktdag på hösten.

Till vardags jobbar jag som konsult inom miljöplanering vilket är ett jobb som ger mig förmånen att få vara ute och inventera biologisk mångfald.


Mats Lindmark
Dömer Working Test

Tack för förtroendet att på nytt få döma på Goldenspecialen. Jag heter Mats Lindmark och bor med Marie, vår studerande son och våra labradorer ute i den vackra skärgårdskommunen Tyresö, 20 km sydost om centrala Stockholm. Vårt hus som ligger nära skog, skärgård och insjöar ger oss bra förutsättningar för ett aktivt hund- och friluftsliv.

Den första egna hunden, en Golden retriever, kom in i familjen 1986, då vi också blev medlemmar i SSRK. Den första hunden följdes av ytterligare en Golden. Intresset för den arbetande retrievern ledde till en jägarexamen. Vid den tiden kom också en labrador av jakttyp in i familjen. Idag har vi tre labradorer här hemma, där den äldsta som är 12 år nu går i pension efter att den senaste tiden endast använts i praktisk jakt.
Utöver praktisk jakt, används de andra två hundarna, som är 9 år på A- och B-jaktprov samt Working Test.
Utbildning och träning av våra hundar i olika miljöer och förhållanden är något både jag och Marie uppskattar. Alla hundar har olika förutsättningar och egenskaper som skapar intressanta utmaningar när det gäller att finna optimala träningsupplägg för den enskilda hunden.

Utöver att jag är utbildningsansvarig i SSRK Huvudstyrelse, är jag också aktiv provledare B-prov retriever inom SSRK Östra avdelningen, samt funktionär i olika provsituationer, exempelvis, skytt, markör, kastare och ibland ”allt i allo”. Att delta som funktionär är ett mycket bra sätt att få förståelse för verksamheten och de behov som finns på olika sätt. Jag dömer också sedan 2014 Working Test, vilket jag uppskattar mycket. I slutet på november 2016 hade jag förmånen att delta i den diplomerade Working Testdomarutbildningen arrangerat av SSRK.


Ulf Göransson
Dömer Working Test

1980 steg en liten trevlig tik in i vår familj. Hon, en Flatcoated retriever, stannade inte så länge men hon gjorde så starkt intryck på oss båda att vi bestämde oss för retrievern som vår ras. Tidigare hade det mest handlat om drivande hundar för den typ av jakt som fanns tillgänglig. Det blev genom åren flera flatcoats för jakt och prov.
1985 hämtade vi, glada och lyckliga, hem Hilding. Han är en av de första labradorerna av engelsk jakttyp som fötts upp i Sverige. En härlig och duktig hund, retrievermästare, som sedan följts av många fler. Från 1995 har vi haft enbart labrador i huset. Lite framgångar med våra hundar har trillat in under årens lopp. Det finns både utställnings- och jaktchampionsmeriter.

Jag började min domarbana 1989 och har därefter dömt nationellt och internationellt, både A-, B-, och C-prov. Eftersom möjligheten har funnits har jag kunnat bedöma hundar under olika typer av praktisk jakt, där de verkligen får bevisa den goda apportörens förmågor.

Jag har dömt Goldenspecialen en gång tidigare, det var en trevlig tillställning och jag tackar för förtroendet att döma även denna gång.


Ralf Falkeland
Dömer Working Test

Först och främst vill jag framföra ett stort tack till Goldenklubben för inbjudan att döma er ras i ett Working Test. Det är för mig en ära att få en sådan förfrågan.
Som jag ser det, så är min uppgift, inte bara att döma hundar, utan att skapa ett så trivsamt klimat för hund och inte minst förare, som möjligt. Jag ser fram mot uppgiften!

Efter att ha arbetat med brukshundar från tidigt 70-tal så kom de första retrieverraserna in i familjen genom min fru Ilonas försorg. Det var två Flatcoated retrievers som enligt en finsk jaktprovsdomare var ”mera i luften än på marken”. Före detta kom en Golden till oss som visade upp fantastiska jaktegenskaper, kanske mer än vad vi förstod. De två flattarna och golden lärde oss en hel del om den intensitet som en del retriever kan visa upp.

Min första retriever blev dock en Labrador som kallades Triple och kom till oss 1997 från Kennel Justlike. Triple var en hund som verkligen visade upp adelsmärket för en retriever, att alltid ville göra sitt bästa för att vara till lags.
Efter det har huset invaderas av labbar, idag i form av fyra individer med en ålder från 2 år till 14 år. Alla finns med som sällskap men än mer i form av jakt, utom ”pensionären” som bara njuter av att vara.
Efter alla hundår så känns fortfarande lika stimulerande att ta med sig någon hund ut på en jakt och se hur jaktegenskaperna kommer fram, oavsett vilken hund som finns i arbetet just då.

Detta kanske säger en del om mitt sätt att bedöma hundar i jaktsituationer. Jag har haft förmånen att döma apportörer under en många år och har på senare tid genomfört utbildningen till en diplomerad WT-domare. Det är alltid lika intressant att se hur de apporterande hundarnas gener fungerar i jakten oavsett vad jag som hundförare hittar på under ett prov.

Det ska bli mycket spännande att få se de olika Golden Retrieverindividerna i jaktsituationer och det är med stor ödmjukhet jag närmar mig uppgiften.


Peter Wingård
Dömer Working Test

Jag heter Peter Wingård och bor i Upplands-Bro utanför Stockholm med fru, fem labradorer och två katter. Min första labrador hette Charlie och kom till mig som omplacering 1991. Sedan dess har ett antal labradorer kommit till oss och några har lämnat.

Mitt intresse i retrievervärlden är framför allt den arbetande hunden och då speciellt apporteringsarbetet. Jag tränar mina hundar för B-prov och Working Test. Siktar på att kunna starta på Mock Trial så småningom men vägen dit är lång. Jag är väldigt glad att min fru, Kian, har samma intresse som jag. Det underlättar att inte vara ensam i vardagsträningen och är bra att ha någon att löpande diskutera med. Vi har också förmånen att kunna hjälpa till på ett antal fågeljakter under säsong. Det är hundarnas högtidsdagar och riktigt trevliga dagar för oss som förare.

Jag har dömt Working Test under ett antal år och ser mycket fram emot att få träffa er och era Golden.


Lena Widebeck, kennel Combine
Dömer Open Show (tikar)

Golden retriever har varit del av mitt liv sedan tonåren som kennelflicka hos Ylva Braunerhjelm, kennel Sandemar. Att jag då fick möjlighet att vara med på jakt- och jaktträning kom att prägla min syn på rasen. Jag har stor respekt för alla som väljer att specialisera sig, men för mig har det alltid känts viktigt att meritera mina avelshundar på både prov och utställning. Idag delar jag det intresset med mina tjejer, Jenny och Linda. Jag har dömt Specialen vid flera tillfällen tidigare, senast hanhundar 2010. Nu ser jag framemot att få döma tikarna i sommar.


Annika Thunfors, kennel Made My Way
Dömer Open Show (hanar)

Jag blev så glad när jag fick en förfrågan om att döma hanhundar på årets Goldenspecial. Det ser jag verkligen fram emot. Jag har haft rasen sedan 1971 och 1973 föddes vår första kull. Jag hade då blivit inspirerad av Rex Coward, kennel Brackengold som beskrev rasens standard utifrån kopplingen mellan exteriör och funktion. Så i min kennel har det funnits i alla fall två helt olika linjer, som bägge representerat det jag tycker om. Över åren har det blivit många domaruppdrag på Open Show och det är fortfarande lika lärorikt. Jag njuter av att få ha dömt hundar som stannat på min näthinna för evigt. Idag njuter jag även av att leva pensionärsliv vilket betyder härliga rundor i skogen med mina fem vuxna golden. Ibland också sällskap av någon som tycker att vi ska tina litet vilt och låta några av hundarna jobba. Vad vore livet utan golden retriever? Väldans, väldans trist skulle jag tro.


Ulla Hägglund, kennel Birdcherrys
Dömer Open Show (valpar)

Jag köpte min första golden 1973 och sedan dess har det blivit några fler. Under åren har det också blivit några valpkullar. Att få följa valpar under de åtta veckor de är hos mig är mycket givande, men också krävande. Många nya vänner har det blivit under alla år med uppfödning.

Jag har varit aktiv i GRK:s Upplandssektion och även i GRK centralt. Jag har haft förmånen att få döpa Open Shows ett flertal gånger och jag dömde också tikar på Goldenspecialen 2009. Det känns bra att avsluta med att döma valpar i år.