Husapotek för hund
Det finns många tillfällen då din hund kan behöva vård och omsorg utan att du måste besöka veterinär. Ett litet husapotek för hunden kan rekommenderas. Här kommer en lista på sådant som kan vara bra att ha hemma i hundens eget medicinskåp:
Klorhexidin eller Alsolsprit, klådstillande gel, bomull, pincett, sax med trubbig spets, första förband, tassbandage, tubgas, flexbandage, hundsko, kraftigt häftplåster, fästingborttagare, digital febertermometer, öronrens, tandborste och tandkräm för hund, skrapa för tandsten,
eventuellt cortisontabletter (receptbelagt).
HOTSPOT ELLER VÅTEKSEM
Till en början så ser man ofta att hunden kliar eller slickar på ett ställe på kroppen. Vanliga ställen för fukteksem är under öronen, på kinderna och vid höfterna, men fukteksem kan förekomma i stort sett överallt på kroppen. I området som hunden slickar på kan man ofta se en liten hudrodnad eller irritation. Om man har otur så utvecklas den lilla irritationen i huden till ett fuktande eksem, med varigt kladd i pälsen. När man klipper bort pälsen i området så ser man att huden är röd, irriterad, svullen och fuktande och det brukar vara en ganska skarp gräns mellan själva eksemet och den friska huden. Större fukteksem kan göra ordentligt ont på hunden. Eftersom eksemet kan växa snabbt är det bra att börja behandla fukteksem så snabbt som möjligt.
Om din hund drabbas av hot spot, gör så här:
• Inspektera huden
• Klipp rent in på frisk hud. Observera att vissa hundar kan ha mycket ont
• Tvätta med tvål och vatten samt behandla med klorhexidin.
• Hindra hunden från att klia och slicka på såret, till exempel med hjälp av en krage
• Smörj på något klådhämmande, till exempel klådstillande gel.
• Kontakta veterinär om det drabbade området är stort (som en handflata eller större) eller om hunden är allmänpåverkad.
OM HUNDEN FÅR VATTENSVANS ELLER AV ANNAN ANLEDNING HAR ONT
Golden är en av de vattenälskande raser som oftast drabbas av vattensvans. Tillståndet orsakas troligen av en inflammation i nerverna i svansroten som uppstår när hunden blir kall om bakdelen. Det är smärtsamt och svansen hänger som förlamad rakt ner från ryggslutet. Hunden ömmar ofta kraftigt om du tar den på svansen eller på bakersta delen av ryggen. Den kan också ha svårt att sitta ned eller att kissa om det är en tik.
Vattensvans försvinner vanligtvis av sig själv på några dagar om hunden får vila och hålls varm och torr, men om den är mycket besvärad kan smärtstillande och antiinflammatorisk medicin behövas. Kontakta i sådan fall veterinär.
För att förebygga vattensvans gäller det att hålla hunden varm och torr. Att torka hunden torr om den varit ute länge i regn eller badat i kallt vatten kan vara en god idé. Att sätta ett värmande täcke på en hund som blivit nedkyld är också att rekommendera.
VID ORMBETT ELLER GETINGSTICK
Symtom på att hunden blivit ormbiten
Ofta märks ormbettet inte direkt på hunden, men efter ett tag blir hunden trött och vill helst ligga ned. Efter någon timme svullnar den bitna kroppsdelen. Om bettet har tagit i nosen eller i läpparna svullnar ansiktet upp mycket kraftigt och når ett maximum efter ett till två dygn. De allvarligaste betten är de som hunden får i tassen. Det är därför viktigt att hunden inte rör sig efter ett ormbett om den inte måste.
Det är idag inte klarlagt om cortison har någon entydigt positiv effekt, eller någon effekt alls och i väntan på nya rön tillhör det inte rutinbehandlingen. Har man cortison tillgängligt sedan tidigare och ger hunden av preparatet ( 20mg/ kg kroppsvikt), ska ändå veterinär kontaktas snarast för vidare vård.
Om din hund blir ormbiten – gör så här:
• Håll hunden i stillhet, bär hunden om det är praktiskt möjligt
• Kontakta alltid veterinär snarast
OM HUNDEN FÅR AKUT DIARRÉ
En hund som fortfarande är pigg och glad trots diarré och kan man prova att behandla hemma.
Ge ingen mat första dygnet, men se till att hunden har tillgång till friskt vatten. Du kan också blanda 1/3 dl morotspuré och ½ tsk druvsocker i ½ dl vatten.
Ge morotspuré som första måltid efter ett dygns svält. Ge små portioner flera gånger om dagen. Lägg därefter till kokt kyckling, fiskbullar, kokt vit eller ett av de färdiga dietfoder som finns hos veterinär och som ger optimal näring utan att irritera tarmen.
De första dagarna ger man foder i småportioner (4-6 gånger eller mer) per dag för att tarmen ska få lite åt gången att arbeta med. Om diarrén stannar av kan man sedan på ca en vecka successivt sänka antalet utfodringar till det normala.
Sedan gör man en försiktig övergång till hundens vanliga foder genom att blanda i lite vanlig mat i dietmaten och dag för dag öka dosen vanligt foder/minska dietmaten tills man på 5-7 dagar gått över helt till den normala dieten.
Om hunden verkar kraftigt nedsatt eller inte får behålla vatten – kontakta genast veterinär.
OM HUNDEN FÅTT I SIG NÅGOT VASST
Ha gärna en burk med konserverad sparris i skafferiet. Om hunden fått i sig något vasst kan du ge den sparris som slingrar sig runt det vassa och kan hindra skador i tarmarna tills du hunnit kontakta veterinär.
GIFTINFORMATIONSCENTRALEN
Om din hund fått i sig gift eller visar tecken på förgiftning kan du kontakta Giftinformationscentralen som även svarar på frågor om husdjur. På www.giftinformation.se får du veta mer och hittar aktuella telefonnummer.
FRÅGA VETERINÄREN PÅ AGRIAS HEMSIDA
”Fråga veterinären” är en sida som innehåller frågor och svar om hundens sjukdomar ställda av hundägare själva. Här hittar man svar på sjukdomar, skador och annat som kan tänkas hända en hund.
AGRIAS TELEFONVETERINÄR
Agria erbjuder kostnadsfria videosamtal för dig som har ditt djur försäkrat hos Agria. Videosamtalen avser rådgivning gällande sjukdomssymtom eller skador som omfattas av försäkringen. Övriga samtal betalar du för själv.
Öppettider: Vardagar: 09:00-24:00, helger: 09:00-24:00
På apoteket finns en liten skrift som heter Hälsoråd för hund att köpa. Där kan du läsa om de vanligaste problem din hund kan drabbas av.
Har du något bra tips som du vill dela med dig av?
Kontakta klubbens hälsoansvarige via mail: halsa@goldenklubben.se