Om Open Show

Historik

Den första open showen i klubbens regi arrangerades 1974. Till att börja med ordnades enstaka utställningar per år. Numera har utställningsverksamheten ökat till ett 20-tal utställningar per år.
Systemet för våra open shows är en blandning av det engelska systemet med konkurrensklasser som kompletterats med skriftliga kritiker för alla deltagande hundar. De som dömer på utställningarna är främst uppfödare av golden, men även domare från andra länder och raser förekommer. De goldenuppfödare som vill döma på open shows kan utbilda sig genom kurser som anordnas inom klubben.

Målsättning med Goldenklubbens Open Shows

Syftet med klubbens utställningar är att främst vara en trevlig inkörsport till utställningssporten för nya utställare. Den som är ny eller kanske inte ställt ut så mycket tidigare ska få en möjlighet att känna sig för och träna sig själv och sin hund. För mer vana utställare erbjuder klubbens open shows en bra möjlighet att ställa ut sina hundar under avspända förhållanden. Utställningarna ger också de uppfödare som gått utbildning en bra erfarenhet av att döma.

Hur går det till på Open Show

Bedömningen startar i den lägsta klassen, Puppy I. Hundarna bedöms i nummerordning enligt katalogen, lägsta numret först. Först kommer alla hundarna i klassen in och domaren tar en titt på samtliga, både i stående och i trav. Hund med lägst nummer stannar kvar i ringen och får sin bedömning med skriftlig kritik. Därefter kommer nästa hund in i ringen enligt nummerordningen i katalogen.

När samtliga hundar i klassen är bedömda kallas hela klassen in igen och domaren gör konkurrensbedömningen. Fem hundar placeras i nummerordning 1(röd), 2(blå), 3(gul), 4(grön), R(orange).

Domaren kan dela ut hederspris (Hp) till en eller flera hundar som anses vara speciellt bra. De hundar som ej tilldelats Hp är färdigbedömda för dagen (om den inte ska vara med i avels- och/el uppfödarklass) och kan efter att klassen dömts färdigt hämta sin kritiklapp i ringen eller i sekretariatet.

När alla klasserna är färdigbedömda tävlar alla valpar och vuxna med Hp var för sig om placering i bästa han- resp. bästa tikklass.
Vinnarna möts och BIS (Bäst i rasen/Best In Show) utses.

Hund kan ej tävla både som vuxen och valp på Open Show. (Detta innebär att ägarens meriterade hund som är under 1 år, kan välja att tävla i Meritklasser/Jaktklass eller som valp i Puppy IV eller Puppy V eller Junior I). Valpar kan ingå i avels och uppfödarklasser.

När du är på utställningen och undrar över något brukar alltid funktionärer finnas tillhands att fråga.

Klassindelning vid Open Show

Puppy I: 4 men ej 6 månader
Puppy II: 6 men ej 9 månader
Junior I: 9 men ej 12 månader
Junior II: 12 men ej 18 månader
Special Yearling: 18 men ej 24 månader
Maiden: från 12 månader och ej med CK från officiell utställning.
Mid Limit: från 12 månader med CK men ej cert från officiell utställning, oavsett land.
Limit: från 12 månader med cert men ej 3 cert (dock ej juniorcert eller Nordic cert) från officiell utställning, oavsett land.
Open: från 12 månader med minst 3 cert (dock ej juniorcert eller Nordic cert) från officiell utställning, oavsett land.
Veteran: fyllda 8 men ej 10 år.
Special veteran: över 10 år.
Jakt: lägst tredje pris/good på jaktprov.
Brace: för två hundar som båda deltar på Open Show.
Avelsklass: för hane med fyra avkommor ur minst 2 kombinationer.
För tik med fyra avkommor
Uppfödarklass: fyra avkommor från samma uppfödare.

Klassindelning vid Valp Show

Puppy I: 4 men ej 5 månader
Puppy II: 5 men ej 6 månader
Puppy III: 6 men ej 8 månader
Puppy IV: 8 men ej 10 månader
Puppy V: 10 men ej 12 månader

Barn med hund

Det finns ju fler sätt att engagera barn och ungdomar i att visa hund och ett vanligt sätt är Barn med hund som många utställningsarrangörer erbjuder i en paus i utställandet. Detta kan för många barn bli en inkörsport för ett fortsatt intresse av att visa hund och vad man kan önska av arrangörerna är ju att dessa också tar detta på allvar – för det gör verkligen barnen.
På de ställen där Barn med hund fungerar väl är barnen indelade i åldersgrupper så att inte små treåringar som stretar åt fel håll får tampas med ambitiösa trettonåringar som vill göra sitt bästa för att visa sin hund.