Instruktörer Goldenlägret


Presentation av årets instruktörer på Goldenlägret

ANITA NORRBLOM

Vid det här laget har jag sysslat med retriever i väldigt många år, mer än trettio. Bor tillsammans med maken Jörgen på landet utanför Enköping. Vi har uppfödning av jaktavlad labrador under kennelnamnet Thorsvi. Just nu har vi fem labradortikar här hemma och i hushållet ingår även strävhårig tax som vi använder till rådjursjakterna. Labradorerna jobbar hårt som apportörer under jaktsäsongen och startas även på prov och tävlingar.

Jag auktoriserades som jaktprovsdomare senhösten 2002 och dömde mitt första jaktprov i april 2003. Det har blivit en hel del domaruppdrag sen dess, både i Sverige och utomlands.
Till vardags jobbar jag med att hålla jaktkurser och träningar för retrieverägare, både på hemma- och bortaplan. Jag är debutant på Goldenlägret och ser fram emot arrangemanget!

ANDRÉ ALFREDSEN

Hei fra Norge. Jeg og Gøril bor på Slemmestad ved Oslo i et rødt hus med en hage, nær skogen. Vi har fire hunder, eller Golden retriever som det heter. Den eldste er pensjonisten Bentley (10,5). Han er Svensk og eneste hane blant hundene. De andre kommer fra Danmark. Rypa på 9 år er jaktchampion, både i Norge og Sverige. Hun går fortsatt på prøver og jakt. Min «Once in a lifetime dreamdog». Rypa har deltatt på Nordisk mesterskap for Golden hvert år siden 2012. Og vårt lags beste resultat er andre plass i 2014. Så er det Ynwa på snart 5 år, Gørils hund, de stiller i AK og slenger med på en og annen jakt. Den yngste, Grouse er min nye hund på 2 år som trenger litt tid. Men vi håper på opprykk til AK dette året (hvis jeg klarer å trene henne rett da😉). Så man kan vel si vi er en Nordisk familie. Vi trener for jakt, og deltar på jaktprøver. Også i Sverige og Danmark.

Jeg har instruktørutdanning fra Norsk kennel klubb og Prøvelederutdanning og er derfor både instruktør innen jakt og prøveleder for ulike B-prøver og Working Test i Norsk retrieverklubbs Osloavdeling. I tillegg er jeg leder for Norske retrieverklubbs Sentrale jaktkomité. Gøril har i mange år vært styremedlem (ledamot i styrelsen) i Osloavdelingen og medlem i raseråd for Golden.

Finnes det et liv uten hundene? Nei! og Ja 😉. For oss som for mange andre er et liv uten hund utenkelig. Vi arbeider innen utdanning begge to. Gøril ved Folkeuniversitetet hvor hun er ansvarlig for kurs innen ulike emner av yrkesutbildning. Jeg jobber ved Universitetet OsloMet med forskningskommunikasjon.

Norsk retrieverklubb er raseklubb for alle retrieverraser, og vi er derfor litt «avundsjuk» på dere i Sverige som har en egen Goldenklubb, som også har et Goldenläger! Det er en ære for oss å bli invitert til dere og vi gleder oss til å møte nye og kjente folk og hunder på GL 2019.

ANDERS NIKLASON

Jag heter Anders Niklas Niklason och tycker att det är galet roligt med hundar – gärna jakthundar och praktisk jakt.

En bra hund är en bra hund oavsett ras men jag har mest pysslat med retriever, spaniel, och setter – alltså fågelhundar och så brukar jag gärna ha en tax i min närhet.

När jag tränar försöker jag ha koll på detaljerna – helheten blir aldrig bättre än detaljerna. Träna en sak i taget – gör övningen bara liiite svårare varje gång så att din hund lyckas – då kan du ge den beröm. När du ger din hund beröm då den utfört ett arbete åt dig blir den glad men viktigast av allt – den förstår vad du vill och den får tillit till dig – och med tillit kan ni nå hur långt som helst tillsammans.

Därför vill jag också att du sätter upp ett klokt, mätbart mål vad du vill uppnå med din hund. Och med detaljer menar jag exempelvis fotposition – exakt var, avlämning – lugnt, linjetag – rakt, etc.

Sen råkar det bli så att det blir långa dagar i min grupp – så ta med en termos och en macka, å gör som jag säger och inte som jag gör.

Väl mött i sommar
@NN

CHRISTINE JANSSON

Jag heter Christine Jansson och bor med min man och fyra golden i Täby. Min första golden köpte jag från kennel Apports 1981. Han blev med tiden lydnadschampion och tog 1:a pris på jaktprov.
Med min golden har jag genom åren provat på och tävlat i lydnad, bruks (spår och rapport), haft två tjänstehundar i bevakning, viltspår och jaktprov (A-, B-, och C-prov). Numer är det bara viltspår, jaktprov och praktisk jakt vi ägnar oss åt.

Jag var instruktör på Goldenlägret förra året och det är en kul utmaning att försöka se hur man kan hjälpa hundar och förare att bli motiverade och komma vidare i sin träning.

KAJ KADAR

Vi har haft Golden Retriever i familjen i mer än 30 år. Just nu består hundflocken av fem golden – tre tikar och två hanar. Jag började träna och tävla med hund inom lydnad. Men så småningom i början av 2000-talet gick jag över till att enbart träna apportering, när jag märkte att det var det min hund älskade mest. Detta ledde till att jag tog jägarexamen och jagar och apporterar sedan dess med mina hundar.

Jag har under åren utbildat mig bland annat på Sörmlands Hundskola och även via SSRK där jag utbildat mig till diplomerad och certifierad Instruktör. Jag har fört hund på B-prov till pris i alla klasser, nkl, ökl och elit. Sen ett 15-tal år har jag hållit kurser i apportering i sydöstra Stockholmsområdet. Jag har även varit instruktör på flera Goldenläger, och tycker alltid att det är lika kul och spännande att möta nya kursdeltagare och deras hundar.