Vill du använda din hund i avel?

Vill du ta en kull på din tik eller har du fått en förfrågan på din hane?

Att föda upp valpar är spännande och otroligt givande men det innebär även ett stort ansvar. Uppfödare blir man redan vid första kullen. Ibland hör man uttrycket ”Men jag vill bara ha en kull efter min tik. Jag är ingen uppfödare” eller ”Min hund kommer inte från en kennel utan är uppfödd privat.”. När valparna föds kommer du att bli någons uppfödare! Som uppfödare bör du vara påläst samt ha erfarenhet nog för att kunna svara på alla typer av frågor. Dina framtida valpköpare kommer behöva din stöttning genom hundens hela liv.

Hur hittar jag en lämplig hane till min tik?

Att hitta en lämplig avelspartner till sin hund är något man måste lägga mycket tid på. Vare sig SKK och Goldenklubben har avelsrådgivning på individnivå. Fundera på din tiks starka respektive svaga sidor. Ett bra ställe att börja är att prata med sin hunds uppfödare. Att åka på prov, tävling och andra arrangemang inom ras-/specialklubb är också ett sätt.

Hur hittar jag en lämplig tik till min hane?

Vill man låta sin hane gå i avel gäller det att visa att den är lämplig och ställa sig själv samma frågor som tikägaren ska göra innan den tar valpar: Vad kan min hund tillföra rasen? Även här är det klokt att kontakta sin hunds uppfödare och be om råd.

Det är alltid tikägaren som väljer en passande avelshane till sin nästa kull. Hon eller han har därför ett stort ansvar för att hundaveln bedrivs på ett bra sätt. Men det har hanhundsägare också! Hanhunden och tiken kommer i lika hög grad att påverka utvecklingen inom rasen.

Uppfyller min hund de krav som finns?

De mest övergripande reglerna är fastslagna i svensk lag. Djurskyddslagen, konsumentköplagen och köplagen är tre av de lagar du som hunduppfödare måste sätta dig in i. Jordbruksverket är den myndighet som styr mer på detaljnivå. Dessa punkter är lagstadgade, inte några rekommendationer. De är tvingande d.v.s. du måste följa dem även om det är din första kull och du inte har kennelnamn. Exempel här är att man inte får använda tik som förlösts med kejsarsnitt två gånger och att i det fall din hund bär på ett recessivt anlag av någon sjukdom måste den paras med en fri hund.

I SKK:s registreringsbestämmelser hittar du de krav som finns för att du ska kunna registrera din valpkull. Utan en registrering i SKK anses en hund inte vara rasren. Då får de inte ställas ut eller delta i flera av de arrangemang som ras- & länsklubbar arrangerar. Du kan inte registrera valpar efter en förälder som inte själv är registrerad och du kan inte efterregistrera en vuxen hund. Din tik får inte vara äldre än 7 år vid sin första valpkull, hon får inte heller vara yngre än 18 månader när hon paras för första gången. Är hon över 7 år och ska ha en kull måste hon besiktigas i nära anslutning till parning. Här är exakt datum som gäller. Uppfödare inom SKK får inte hålla på med blandrasavel samtidigt som de föder upp registrerade hundar. Detta gäller alla medlemmar så även du som hanhundsägare är förbjuden att låna ut din hane till blandrasavel eller oregistrerade tikar. För golden retriever gäller att hunden ska vara höftledsröntgad för att du ska kunna registrera dina valpar.

Goldenklubben har avelsrekommendationer som går lite längre än det. Rekommendationerna i sin helhet finner du på hemsidan. För att följa rasklubbens regler och få valphänvisning måste föräldrarna till din planerade kull i tillägg till höftledsröntgen t.ex. vara ögonlysta, röntgade på armbågarna (ED), gentestade för GR_PRA samt meriterade. Det finns även krav på dig som uppfödare.

De tester som krävs måste vara utförda före parning. För röntgen gäller att plåtarna måste vara avlästa hos SKK för att de ska anses vara giltiga. Det räcker inte med att en allmänpraktiserande veterinär har uttalat sig. Ögonlysningen måste vara gjord hos en auktoriserad ögonlysare.

Tiken löper nu. Vi har inte hunnit röntga/testa. Kan jag göra det efteråt?

Nej. Har du inte hunnit få röntgenintyget eller fått tid till en ögonlysning måste du avvakta med parningen. Var alltid ute i god tid. Det kan ta en stund att få svar på röntgen/DNA-test och många ögonlysare har hög arbetsbelastning.

Får jag skriva egna avtal?

Nej, som uppfödare inom SKK måste man använda de avtal som klubben utformat. Ett gott råd här är att redan vid parningen använda SKK’s parningsavtal. Det underlättar för båda parter då man redan innan har tydligt på pränt vad det är som gäller avseende betalning & tidpunkt för när denna ska vara erlagd, eventuell parningsvalp osv.

SKK Uppfödarservice

SKK har en tjänst som heter Uppfödarservice där erfarna uppfödare svarar på frågor om den praktiska delen av hunduppfödning samt enklare frågor kring till exempel avelsplanering eller juridik.

E-post: uppfodarservice@skk.se

Telefon: 08-795 33 55

Observera att det kan finnas fler krav än de som tagits upp här. Det är viktigt att du noga läser igenom registreringsbestämmelserna, GRK’s avelsrekommendationer samt RAS innan du parar din tik/lånar ut din hane.

Länkar:

RAS; https://goldenklubben.se/om-klubben/rasavelspolicy/

Allmänt om att föda upp hundar inom SKK: https://www.skk.se/uppfodning/att-foda-upp-en-valpkull/

Folder SKK, Att föda upp hundar: https://www.skk.se/globalassets/media—skk.se/uppfodning/us2-att-foda-upp-hundar-2023.pdf?timestamp=20240312090609

SKK registreringsregler: https://www.skk.se/globalassets/globala-filer/regler/registreringsregler-r42.pdf?timestamp=20250102110714

SKK grundregler: https://www.skk.se/globalassets/globala-filer/regler/grundregler-for-skk-s7.pdf?timestamp=20240201073058

Goldenklubbens avelsrekommendationer: https://goldenklubben.se/avelsrekommendationer/

Statens jordbruksverk föreskrifter: https://jvdoc.sharepoint.com/sites/sjvfs/Shared%20Documents/2020_8/2020-0

Foder i stora säckar till förmånliga priser
Valppaket till dina valpköpare
Lojalitetsprogram – samla poäng och få kickback på varje beställning i uppfödarshoppen
Personlig rådgivning från våra PRO Channel-experter
Rekommendera rätt foder till dina valpköpare och dela exklusiva erbjudanden
Royal Canin Academy – lär dig mer om foder, näringslära och utfodring i vår utbildningsportal

Du får dessutom tillgång till Royal Start, ett journalverktyg där du enkelt administrerar dina kullar. När du rekommenderar rätt foder till dina valpar får både du och valpköparen extra förmåner – en win-win för alla.

Gå med i CROWNPARTNERS idag och ta del av hela paketet – skräddarsytt för uppfödare.

Klicka på länken för att ansöka om medlemskap.

CrownPartners | Royal Canin SE