Rakning av golden
RAKA ELLER INTE RAKA SIN GOLDEN?
Innan du bestämmer dig för att raka din golden läs detta:
En Golden Retriever har en päls som består av två lager, de längre skyddande täckhåren och den mjukare och kortare underullen. De båda lagren samarbetar för att skydda huden mot sol, värme, kyla, fukt och småsår. Raser med dubbel päls har avlats fram för att kunna arbeta utomhus i alla slags väder.
När man rakar bort pälsen tar man samtidigt bort skyddet. I stället för att kyla ner hunden ökar man risken för att den kan bli överhettad då solen kommer i direktkontakt med huden. Hundarna svettas inte genom huden som vi gör utan genom tassar och trampdynor och de gör sig av med värme genom att flämta. När huden inte har den skyddande pälsen kvar kan den bli alltför solbränd då exponeringen för solen ökar. Risken för att man bidrar till att hunden får hudcancer ökar därmed också.
Eftersom golden avlades fram för att arbeta i vatten har pälsen en vattenavstötande funktion. Pälsen är också konstruerad så att den kan skydda huden mot smuts och skräp. Den har en god förmåga att vara ”självrengörande”.
När pälsen rakas av tas hundens naturliga ”isolering” bort vilket orsakar att hundens försvarssystem sätter igång produktion av ny päls på högsta fart. Hunden kommer att producera päls som ska skydda mot solbränna, värme och vassa föremål.
Eftersom täckhåren tar längst tid på sig att växa ut så är det underullen som kommer först och pälsen blir då annorlunda. Att underullen växer ut fortare än täckhåren medför att den lägger sig som ett lock och inte släpper ut värmen på samma sätt som när både över- och underull har växt ut efter en normal fällning. När värmen inte släpps ut på normalt sätt kan det skapa nya problem för hunden.
Man undviker inte våteksem hos en Golden som gärna går i vatten genom att raka den. För att det skall utvecklas våteksem krävs från början någon form av sår i huden. Vatten och värme skapar en gynnsam miljö för bakterier att utvecklas i såret. Golden får oftast våteksem runt nacke/hals eftersom detta är det mest utsatta området för att få revor och sår från bland annat kvistar och grenar.
Är hunden drabbad av allergi kan rakning i värsta fall förvärra besvären då huden kommer i direkt kontakt med de allergiframkallande ämnena när den skyddande pälsen inte finns kvar.