Möjligheternas ras

GOLDEN RETRIEVER – En apporterande fågelhund

Rasen skapades i samband med att skjutvapnen utvecklades på 1800-talet. Då behövde jägaren en apportör, som lätt kunde växla mellan passivitet och aktivitet utan att stressa upp sig. Jägaren hade också behov av en hund som gärna gick i vatten, eftersom fågeljakt ofta bedrivs vid vatten.

Möjligheternas ras
Golden retrievern är en apporterande fågelhund och rasens ursprungliga användningsområde har utvecklat de goda egenskaper som gör den så populär i många andra sammanhang. Som ägare till en golden retriever bör man vara aktiv och avsätta tid för motion, fostran och aktivering. En golden tycker om att få känna sig nyttig och samarbeta med sin ägare. De flesta trivs allra bäst då de får använda sin näsa och apportera.

Golden retrievern är en allroundhund och kan även lämpa sig väl för både viltspår, bruksspår, kantarellsök, lydnad och mycket annat. Även mer vardagsbetonade övningar kan göra en golden retriever nöjd med livet. Att leta rätt på ”borttappade” föremål på promenaden eller att söka rätt på någon av familjemedlemmarna som gömt sig i skogen fyller i princip samma funktion. Resultatet blir en harmonisk hund som känner sig nöjd med tillvaron.

Rasens egenskaper
En typisk golden retriever har egenskaper såsom utåtriktad attityd, vänlighet, tillgivenhet och en utpräglad vilja att vara till lags. De ska också uppvisa stor tålighet i stressade situationer. En golden mognar förhållandevis sent, både fysiskt och mentalt. En goldenvalp ska få utvecklas i lugn och ro utan stress och krav. Den vill gärna vara tillsammans med sin familj, då den är social och mycket flockberoende. Att bli utestängd från gemenskapen gör den olycklig. Den mår bäst av mycket sällskap och vettig sysselsättning.

Lycka är att bära
Att bära är för många goldens en stor lycka och ett sätt att visa sina känslor på. Många vill gärna ha något i munnen under hälsningsceremonierna. När en golden bär är den stolt och glad. I umgänget med en golden retriever är byteshandel ett nyckelord, liksom förtroende.

Vattenpassion
I sin egenskap av apportör hyser golden retrievern en stor passion för vatten. Den badar gärna i såväl lerdiken som sjöar. Många individer älskar att simma, medan andra nöjer sig med att plaska i strandkanten.

Är golden retriever ditt val?
Är du tilltalad av rasen och vill skaffa en egen golden att fostra och sköta i förhoppningsvis 10-12 år? Då har du säkert många frågor, inte minst var man får tag på en bra valp. För att hitta den lämpligaste hunden för dig är det viktigt att först tänka igenom vad du vill ha din hund till. Olika uppfödare har olika specialiserade avelsmål, som kan stämma olika bra in på de förväntningar som du har på din hund. Det bästa är att prata med flera uppfödare och fråga om deras mål med uppfödningen och hur de tror att deras valpar kommer att utvecklas.

Golden retrieverklubben
Rasklubben finns för dig och du kan vända dig till någon av våra funktionärer med frågor. Du hittar aktuella kontaktpersoner här på hemsidan under rubriken ”Kontakt”. Klubben har också lokala aktivitetssektioner runt om i landet som ordnar kurser, aktiviteter, utställningar, familjedagar och mycket annat för medlemmarna.

Golden retrieverklubben önskar dig och den nya familjemedlemmen lycka till och välkommen som medlem klubben!