Aktuellt om hälsa

Pyometra – En av tikens vanligaste åkommor
Hjälp forskningen!

Livmoderinflammation (pyometra) är en av de allra mest förekommande sjukdomarna hos tikar och det drabbar alla raser. Varje år drabbas ca 8000 tikar i Sverige och får operera bort livmoder och äggstockar. Hormonella faktorer påverkar sjukdomsutvecklingen, liksom bakteriella. Tikar från vissa raser drabbas också mer än andra – vilket tyder på att även genetiken spelar roll. Var med från början av forskningsprojektet där de genetiska faktorer som påverkar sjukdomen ska identifieras.

Med mer kunskap om de genetiska faktorerna till en sjukdom är det lättare att förstå sjukdomsförloppet och hur det ska kunna förebyggas. SLU samlar nu in blodprover från 8 raser, och däribland golden retriever.

Har du en tik som har eller har haft livmoderinflammation? Gärna vid ung ålder, yngre än 4 år. Eller har du en frisk tik som är äldre än 8 år och som INTE haft livmoderinflammation?

Då kan du hjälpa forskningen genom att skicka in ett blodprov till SLU. Blanketter för att delta i studien samt instruktioner till provtagande veterinär finns att ladda ner på www.slu.se under fliken ”Vår forskning” och projektbeskrivningen för pyometra. Där finns också kontaktuppgifter till projektansvariga om ni har frågor om projektet eller sjukdomen. Tack för er medverkan!

Klicka » HÄR « här för att komma till SLU:s hemsida.