Aktuellt om hälsa

Atopiprojektet – SLU
Hjälp forskningen!

SLU behöver blod från golden retrievers som fått diagnosen ”atopisk dermatit”.
Prover kan tas hos valfri veterinär.
Ladda ner de två dokumenten nedan och fyll i hundens uppgifter i den ena blanketten. Det kan med fördel göras före besöket på klinik för att spara tid.
I rutan ”Projekt” skriver man Atopiprojektet.
I rutan ”Övriga upplysningar” skrivs det i om hunden har Atopisk dermatit (d.v.s allergi mot ämnen i omgivningen) och om den dessutom har matallergi eller inte.
Den andra blanketten är till provtagande klinik. Där framgår vilka rör som behövs och vart de ska skickas och hur kliniken får ersättning (det kostar alltså givetvis ingenting för djurägaren).

Information & anvisningar

Medgivaravtal


Pyometra – En av tikens vanligaste åkommor
Hjälp forskningen!

Livmoderinflammation (pyometra) är en av de allra mest förekommande sjukdomarna hos tikar och det drabbar alla raser. Varje år drabbas ca 8000 tikar i Sverige och får operera bort livmoder och äggstockar. Hormonella faktorer påverkar sjukdomsutvecklingen, liksom bakteriella. Tikar från vissa raser drabbas också mer än andra – vilket tyder på att även genetiken spelar roll. Var med från början av forskningsprojektet där de genetiska faktorer som påverkar sjukdomen ska identifieras.

Med mer kunskap om de genetiska faktorerna till en sjukdom är det lättare att förstå sjukdomsförloppet och hur det ska kunna förebyggas. SLU samlar nu in blodprover från 8 raser, och däribland golden retriever.

Har du en tik som har eller har haft livmoderinflammation? Gärna vid ung ålder, yngre än 4 år. Eller har du en frisk tik som är äldre än 8 år och som INTE haft livmoderinflammation?

Då kan du hjälpa forskningen genom att skicka in ett blodprov till SLU. Blanketter för att delta i studien samt instruktioner till provtagande veterinär finns att ladda ner på www.slu.se under fliken ”Vår forskning” och projektbeskrivningen för pyometra. Där finns också kontaktuppgifter till projektansvariga om ni har frågor om projektet eller sjukdomen. Tack för er medverkan!

Klicka » HÄR « här för att komma till SLU:s hemsida.