Domarpresentationer KM 2021


Fler presentationer kommer inom kort!Henry Carlsson – Dömer elitklass
Jag heter Henry Carlsson och ska döma era elithundar. Jag är uppvuxen med hundar och jakt. I början av 1990 så skaffade vi vår första retriever som var en golden, som blev min introduktion till retrieverjakt. Vi började att föda upp golden i slutet på 90-talet. Därefter har jag ägt och fört både golden och labbar. Idag har jag golden.
Det jag vill se hos en retriever är att den kan pendla mellan självständighet och att kunna lyssna. Jag ser fram emot att döma era hundar och ha några trevliga dagar i Orsa.


Anders Hallgren – Dömer öppen klass
Jag bor i Njurunda som ligger söder om Sundsvall tillsammans med min hustru Monica. Är uppväxt med hundar i familjen, dock inte retriever. Tycker om att vara ute i naturen då helst tillsammans med våra hundar. Är även en inbiten golfspelare sedan många år, tar gärna med en av våra hundar på golfrundan.

Retrievern är som bekant en jakthund. Hunden ska ha stor arbetslust, den ska vara spontan i sin apportering. Samarbetsviljan ska vara en naturlig del av hundens beteende, det ska inte behövas allt för mycket träning för att den ska kunna fungera i jakten.

Vi har uppfödning av Labrador sedan 27 år tillbaka. Det finns tre stycken i familjen i rakt nedstigande led. Dom härstammar från vår första Labrador som kom till oss 1981. Så vi firar 40 år med Labrador i år. Jag jagar praktiskt med mina hundar och är även gärna med som hundförare vid jakter. Jag har inte själv ägt, fört eller tränat en Golden retriever.


Ulf Göranzon – Dömer nybörjarklass
Jag är idag lycklig pensionär sedan något år tillbaka och kan ägna med åt mina hundar och det som följer med dem i större utsträckning än tidigare. Vår första retriever, en Flatcoat, kom i huset 1979. Den följdes av flera och den sista lämnade huset i slutet på 90-talet. Redan 1984 kom labradoren till oss, en av de första labradorer av engelsk jaktstam födda i Sverige. Hilding blev den första retrievermästaren av den typen 1988 och också Svensk och Finsk jaktchampion.
Genom åren har labradorer av jaktstam följt oss på jakter och prov och för härvarande har vi fyra varav en är Svensk Jaktchampion.
Jag har inte haft Golden Retriever även om många passerar revy under åren på träningar och jakter.
En bra retriever har en bra arbetslust, vägvinnande tempo, en vilja till samarbete och ett stabilt psyke som också gör den till en bra familjehund.
När våren kommer har hundarna haft en lugn period efter alla jakter, det behövs för att koppla av och känna suget efter jobb igen. Då börjar träningarna och proven som en förberedelse inför höstens och vinterns jakter, en intensiv period där resultatet av träningarna testas på riktigt.
Jag ser fram emot att få möte er och era hundar i ett sommarfagert Grönklitt.


Bengt Gustafsson – Dömer nybörjarklass
Jag har tillsammans med min sambo Kerstin en liten uppfödning av labradorer av jaktstam under prefixet Ringlets. Vi har vanligtvis en kull om året, även om det i år blev två kullar. I familjen finns idag sex labradorer samtliga utom en av egen uppfödning; Emmet 11 år, Acca 10 är, Gulan 6 år och Katti 5 år. Dessutom finns nu också två valpar – Fay 5 månader och Kitty 3 månader.
Jag startar på A-, B- och C-prov när tillfälle gest. Jag har varit domare sedan 2010. Tyvärr har jag dock aldrig haft någon golden. Jag deltar också med apportör på stora andjakter på olika gods i mellansverige samt ibland på små gömsle-jakter.
Retrievern skall vara social och vänlig mot såväl andra hundar som människor. Stor samarbetsvilja, hög arbetslust samt stresstålighet och fokus på sina arbetsuppgifter är viktiga egenskaper.