Husapotek för hund

Det finns många tillfällen då din hund kan behöva vård och omsorg utan att du måste besöka veterinär. Ett litet husapotek för hunden kan rekommenderas. Här kommer en lista på sådant som kan vara bra att ha hemma i hundens eget medicinskåp:

Jodopax, zinkpasta, bomull, pincett, sax med trubbig spets, första förband, tassbandage, tubgas, sock-i-plast, kraftigt häftplåster, fästingborttagare, digital febertermometer, öronrens, tandborste och tandkräm för hund, skrapa för tandsten, magnecyl, kortisontabletter (receptbelagt).


Vid sk hotspots eller våteksem
Klipp rent päls minst en cm runt det infekterade området. Gör rent med Jodopax och låt det torka. Smörj med vanlig zinkpasta. Om hunden har ont och verkar allmänt påverkad, eller om det drabbade området är större än en handflata, kontakta veterinär.

Om hunden får t ex vattensvans eller av annan anledning har ont
Magnecyl – en halv tablett tre gånger dagligen. Observera att hunden inte tål andra värktabletter typ Alvedon eller Ipren.

Vid ormbett eller getingstick
Kortisontrabletter – måste skrivas ut av veterinär. Kan vara bra att ha i akuta situationer. Dosering 20 mg per tio kilo hund om veterinär inte angett något annat. Observera att vid ormbett ska du alltid ta din hund till veterinär, men en inledande behandling med kortison kan vara av vikt om det dröjer ett tag innan du får veterinärhjälp.

Om hunden får akut diarré
Ge absolut ingen mat men se till att hunden har tillgång till friskt vatten. Ha hemma ris och fiskbullar i buljong för att ge som första måltid efter ett dygns svält. Ge små portioner flera gånger om dagen. Om hunden verkar kraftigt nedsatt eller inte får behålla vatten – kontakta genast veterinär.

Du kan också ge din hund morotspuré (finns på barnmatshyllan).

Om hunden fått i sig något vasst
Ha gärna en burk med konserverad sparris i skafferiet. Om hunden fått i sig något vasst kan du ge den sparris som slingrar sig runt det vassa och kan hindra skador i tarmarna tills du hunnit kontakta veterinär.

Giftinformationscentralen
Om din hund fått i sig gift eller visar tecken på förgiftning kan du kontakta Giftinformationscentralen som även svarar på frågor om husdjur. På www.giftinformation.se får du veta mer och hittar aktuella telefonnummer.

Agrias telefonveterinär
Du kan också få råd om din hund blir sjuk genom att ringa
Agrias telefonveterinär 0900-100 51 61
Tjänsten är gratis för alla Agriakunder. Övriga betalar 250 kronor. Operatörens normala samtalsavgifter tillkommer.

Öppettid vardagar 16.00-24.00
Öppettid helger 07.00-24.00

På apoteket finns en liten skrift som heter Hälsoråd för hund att köpa. Där kan du läsa om de vanligaste problem din hund kan drabbas av.


Några saker som kan vara bra att ha i ditt husapotek för hund

Har du något bra tips som du vill dela med dig av?
Kontakta hälsakommittén via mail: halsa@goldenklubben.se